kerja sgt banyak…team kami cume 7 org je skang….kerja untuk node dah perlahan…fokus kat pontoon..pulak tu aku sorang je yang handle pontoon sekarang…tak cukup tgn aku rasa…tp bulan posa ni aku malas giler nak ot..satu sbb pukul 4 selalunye aku dah flat dan takde mood nak buat kerja..dan kalau nak ot malam..sayang pulak traweh kat surau tuh..nak buat kat rumah liat sikit…aku dah ponteng teraweh skali..sbb sakit mata….hoh? heheheh..walaupun alasan tak beberapa releven…tp aku memang betul2 tak larat time tu..mata aku merah giler…aku dah mcm saikelops dah…pastu aku siap buat2 muka letih dah sakit giler la konon…then mak pun kata “takyah pergi..takut jangkit pulak..”lakonan aku berjaya…aku pun bantai tido teruss…hehehe

 bercakap pasal kerja balik…joj dah request kat bos nak pakai org…aku pun dah ajak kezen aku..honey..n baby je..totoi ade gak ajak classmet aku anta resume…tp, nama yg toi sebut adalah nama org2 yg aku paling tak nak jumpe kat muka bumi ni…aku masih berdoa..agar Allah tak uji aku dgn ujian yang sama lagi….aku pujuk2 hati mencarik hikmahnye…sigh….”why me!!!” huhuhuhhu…..aku ajak honey ngan baby je sbb depa je buat masa ni aku rasa aku boleh deal with..satu kepala…penting nye satu kepala ni supaya di kemudian hari tak sakit kepala…bile kerja dah banyak..pressure pulak tuh…hado…even aku yg close ngan ajak pun jd stress giler biler project kami stuck dulu…sampai ada satu masa kami tak beberape nak bercakap sgt…huhu suffer beb…suffer giler…walopun satu kepala tak menjanjikan yg kami takkan ade problem..at least mereka adalah kenkawan aku sendiri…

aku dah tgk gaji td..gaji dah kelua…tp kalkalesyen aku pada 2,3 hari lepas sudah menyebabkan aku lemah je bila tgk nombor2 kat atm tue..”aargh!! biler aku nak kaya!!!!!”…every month aku takde saving..sumer sen aku rentung…hangus…ala……..aku nekad nak ot habes-habesan lepas posa ni…lepas habes cuti raya…tp semalam mak dah kata “tak boleh beraya la kalau gitu…” hmm betul jugak aktiviti beraya family aku selalu buat waktu malam…susah gak nak pulun ot…hmm tp takpe! aku nak kerja jugak…kalau nak raya rumah yg aku betul2 kenal baru aku ikut..hehe….duit lagi penting…aku tak suke bile nak kasik mak duit, aku kena buat kalkelesyen….aku tak suke kalau aku tgk barang yg aku suke tp aku takleh beli!!aku tak suke bile aku nak withdraw aku akan mencongak2 depan mesin atm…biler la agaknye aku boleh bagi je berapa yang mak mintak…biler la agaknyer aku boleh keluarkan duit dari bank tanpa risau dgn berapa banyak yg tinggal….sekarang aku asyik pikir nak tinggalkan berapa ye dalam bank…brape banyak nak keluar…hado….tensyen…

 namun ade sedikit lesson yg nak aku share…

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung  kepada cukup atau tidak
kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung  cukup atau tidak kita
tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas  solat, berdoalah
pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw  pernah
memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang
sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong
adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.
Wallahu’alam.-..

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah.  Selama ini kami leka. Selama ini
kami lalai dalam mengejar nikmat dunia  hingga kami lupa janji nikmat
syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang  Kau beri. Dan jadikanlah
kami insan yang tahu bersyukur. Amin… Ya Rabbal  ‘Alamin…

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata    CUKUP….ALHAMDULIL-LAH …..”