movie_goldencompass.jpg

aku tgk citer nie malam Ahad yang lepas kat tgv…..best….grafik yang cun…storyline yang kemas, bagi aku la….golden compass ni punye prebiu tersgt la lama dah keluar…seingat aku..masa aku tgk diehard 4.0 pun dia dah kluarkan prebiu…tp kena tahan air liur keluar lama giler sampai la sekarang ni baru la dia tayang….golden compass ni filem fantasi based on novel…citer pasal sorang anak yatim nama Lyra Belacqua yang dikatakan boleh baca compass ni (as told in the prophecy)….then the rest of the story is about lyra journey to the west north lepas kawan nye di kidnap

ht_goldencompass01_071207_ms.jpg

Lyra

permulaaan cerita mugkin korang akan terpinga2 sikit dgn latar zaman and dunia dalam golden kompass….tp pengarah dah susun elok2 supaya kita paham…so kite mungkin tak dpt nak fokes bebetul memule sbb terwonder2 kenapa macam gituh kenapa mcm gini….(unless korang baca buku cerita dia)

tp jgn la kompare citer ni ngan narnia sbb narnia banyak perang dalam satu movie…golden compass ni trilogy…..dia punye ending sedikit flop and terkejut sbb tetiba je abis…..mcm lord of the ring la yang tetiba je abis bile frodo ngan sam terpacak atas gunung…tp still…jgn la jugak compare ngan lord of the ring….lord of the still the best fantasy movie ever..!

selamat menonton…aku galakkan kan tgk..golden compass ade keistemewaan sendiri….

goldencompass-poster-big.jpg

antara watak2 yang mcm best

Iorek Brynison : armoured bear kawan Lyra  and comrade yang  join Lyra punye journey….beruang ni gagah giler….

Serafina Pekkala: queen of the witches..awek cun….

aku bagi 5 bintang…tgk..tgk….