26 March 2008 

hari ini hari khamis….ape yg tak kena dgn hari ini?…aku menjalani kehidupan mcm biasa….pagi aku bangun….mandi…siap2 nak gi kejee…brekpes..kopi ngan beskot…..630 pagi dah kluar rumah….sampai kat car park..mcm biaser..aku layan2 lagu2 sket…touch up2 pun dalam keta…tunggu matahari timbul sket baru aku keluar keta….

aku jalan menuju ke pagar yard…tetiba sesorang menegur aku dari belakang..

” aku ingat awek mana..td ..kau rupanyer…”…aku toleh..”eh, kau..din….”

“apsal pakai baju kurung?..”..din bertanyer…dia tak pernah nampak aku pakai baju kurung ler tue….aku keje kat HR nie dptla pakai baju kurung…corporate grooming la konon……

” kau ..LNG lagi ke?” aku bertanyer sekadar menggalakkan perbualan….

” mane..LNG mane ade dah..dah lama keluar…”

“oh yea ke?..”…..aku sengeh2 kambing…aku tahu pun LNG dah takde..aku dah tak nampak pun dia duduk kat mana2 dock or quay….aku tanyer sekadar buat modal berbual…

“so project mana sekarang?”….”bunge teratai…”….hmm..aku pun terbayang kapal tanker yg tengah parking kat landberth area….huhu..din budak safety…aku kenal masa attach kat safety…..budaknye tinggi..boleh tahan..muke mcm cine2 sikit…mata pun sepet….aku suke org tinggi2 nie…..opss…ops..tujuan aku tulis bukan nak citer pasal kacak ke tidak din ini…tp tujuan aku adalah nak criter ape dah jd kat aku semalam….

ditakdirkan aku balik keja lewat….dlm kul 615 baru sampai rumah…memandangkan aku dah janji ngan pija tote nak belikan dia ‘kalsiyum!’..so aku pun balik rumah…amek dia..bawak pergi tesco yg berhampiran….lepas aku shopping2 beli kalsiyum kegemaran aku dan tote…aku terus pergi ke pam minyak berdekatan untuk mengisik minyak….

aku mengeluarkan 3 not seploh hengget dan berlajan menuju ke kaunter…aku letak dan pegang 3 ploh hengget itu diatas kaunter…cahsier tgh layan org lain…sebelah aku ade sorang contractor…pegang dwet 6 hengget..isik minyak motor gamaknye….

lepas tu  minah keysher tu pun tanye aku…”mana?”

“gen 2..” aku tunjuk keta aku….” 3 ploh..”…aku pun pusing pergi kat keta aku semula untuk mengisik minyak….sambil main cak2 ngan tote yg kat dlm keta aku pun biar je meter tu jalan sendirik…..”pup” tangki tu stop…”20.00″…erk? aku pun pelik..pasal ape da berenti…?….dgn marahnyer aku letak balik pam dan pergi ke kaunter….

“hello, saya bayar 3 puluh kan? kenapa 20 je dah brenti?” suara ku masih dalam mode cool2 garang….”akak, dwet akak org tu ambik!” kata minah keysher itu…aku terkebil2 kejap…..memikirkan kewajaran perkara ini untuk berlaku….”tu, brader kat pam 10 tu!!”…ketika aku menoleh, Kembara kat pam 10 tu pun sudah bergerak…”@$#$!” aku menyumpah berpantun didlm hati ambil mencuba menghapal Plat no. (walaupun aku tak pasti nak guna buat ape)

tp…Kembara tu tak terus keluar..dia pusing dan parking ditepi stesen dan kemudian turun dari ketanyer….hm..dia baru perasan kot dia rembat 10 hengget aku….sangkaan aku nyata meleset..dia sekadar duduk kat kaunter meregister membership hapekebenda ntah….aku terus pergi ke lelaki bodoh itu.

“brader, keysher tu cakap u ade amek seploh hengget I?!”

“ape ni? takde? mane ade?saye tak tau ape2?!”

minah keysher tu kemudian keluar….

“kau amek duit akak ni kan..aku nampak..kawan kau td amek.? manadia?!!” ..minah keyshey mula teremosyenel…lelaki bodoh tu tetap dgn ayat template dia

“saya tak ambik..saya tak tau ape2”..sambil tersenyum2…..hati aku makin membara..aku memikirkan juga kerasionalnye aku mempertahankan 10 hengget aku di waktu senja nak masuk maghrib itu….aku sound sorang lagi keysher..(keysherB)….

“macamana ni dik..bukan salah saya kan……saya dah baya..saya ade right untuk 10 hengget tu….!”…. “saya tau..” keysher B mengangguk….tp takde ciri2 nak kasik aku 10 hengget pun… aku tunggu lagi…kali ni pergaduhan sengit antara keysher A dgn lelaki bodoh itu..aku malas nak bertekak sbb bagi aku ini salah keysher tu sbb tak amek duit aku….padahal dia dah pegang dah 3 not duit tu masa aku baya…..(sambil dia tanyer pam mana)…..lagipun aku tak beberape bleh tgk muka lelaki yg memang mcm muka pecah ghumah!!!(penilaian aku ketika marah)

org2 yg lalu lalang dah tgk2 dah…sorang brader yg isik minyak jugak tanyer aku ape kes?aku pun sempat mengadu nasib…dia pun amek side aku…suro stesen tu bagi aku seploh hengget….si keysher A tetap tak mau..takut shot katanyer..aku macam nak lagakan aje kepala keysher A ngan lelaki bodoh muke tak bersalah tu….tp marah aku aku simpan lagi…lagipun jawuh disudut hati aku mcm malu jugak..sbb dah nak masuk maghrib..dan aku sdg mempertahankan sepuleh hengget!

kasabaran aku akhirnye meledak jugak biler akhirnyer keysher A tu dtg balik kat aku

“akak, dia nak nombor telepon..nanti dia tanye kawan dia ade amek ke tak…kalau ade nanti dia call.”…waktu tu aku meraskan wajar atau tidak aku bagi penampar saje pada minah ni…tak pun suruh dia baring atas jalan kejap aku nak langgar…..

“dia boleh rembat seploh hengget saye..awak nak suro saya kasik no phone pulak!??!!”…

“kenapa? akak tak cayer ke?”…..

“…..”…kompom aku patut langgar 2-2 manusia ni sekali…..

aku blah masuk keta dgn marah yg berbuku2…aku hempas pintu keta dgn kuat (tp tak bunyik punn)….press minyak kasik bunyik sikit (sbb nak hempas pintu tak berjaya)..minah tu terpinga2 je aku tgk ikut cermin belakang……mcm2 pantun keluar sepanjang perjalanan….sampai aku lupe ade kanak2 3 tahun dalam keta aku…nasib baik pija ade……aku terus kewl2kan diri… tarik2 napas…layan lagu aspalela dgn pija….

sampai je rumah….aku terus explode…..dan aku telah menjangka 3 jenis respons yang aku dapat…

1st version (adik aku) : ” alamak!! apasal tak kol gua! gua lalu situ td siot!!! bongok la..kalau gua dtg….siap la lelaki tu!! …pesal lu tak kol gua??!! ape la lu!!!rugi siot seploh hengget bleh buat topup…..mana satu..keysher yg mana….?’

2nd version (bapak aku): “keysher tu apsal tak nak baya? awak tak carik manager dia?….hm..tak pelah..nak buat camner…jgn isik minyak kat xxxxxxx lagi…”

3rd version (mak aku):………selepas aku terlepas ckp nak org tu eksiden…..

“Tak baik kak……kena redha…kena halalkan…..nanti kita kena tahan sebelum masuk syurga…..lagipun..ustaz kata………(dan panjang lebar lagi pesan mak aku)”….heheehhee….aku rase aku amek last option la….

hm……………..ade org kata …”ala…seploh hegget jeeek..”…

bagi aku…this in not about the money..this is not about that 10 bucks!…it is about how bxxxxit people really are……damn it!…………….

c10a_2.jpg
CERITA SEPLOH HENGGET YANG SADIS….

 post serius dari aku……..