Aku mengantuk sungguh la di saat ini….mata aku mcm bleh bukak separuh aje…adeh…petang ini ada meeting pasal nak hantar aku training kat ALAM (Akedemi Laut Malaysia)..kalau depa nak hantar..aku bakal kena bond 5 tawun…dan kalau gaji tak naik…kenelah aku ber’jobstreet’ pula selepas itu…adeh.speech tak siap lagi…sok kene bercakap..ini smer ole punyer pasal..dah budak2 lain malas nak bercakap..aku dia bidan terjunkan jadik speaker….tertekan! tertekan!..

 

          Sebut pasal tertekan..pernah dulu masa aku buat kerja turning kat workshop( masa belajar dulu) where I have to deal with those big turning machine..piecework kecik aje..nak turning kena precise giler…markah ko akan lari kalau tolerance lari beberapa mm aje… biler dah nak terlari tu ko kene keluarkan la balik piecework itu and buat adjustment baru…ejas balik alignment..pergh..jenuh…

         

Tertekan! Tertekan!” aku terjerit2 tepi machine…

Melihatkan keserabutan, aku kawan aku pun dtg …

“kenapa..kenapa Tet…ape yg ko tertekan?”

“agh..aku tertekan dgn benda ni..”

“mana? Mana satu?”dia tertanyer2 sambil tercari2 sesuatu pada control panel machine aku..

“mana satu ape??!” aku tanyer dgn penuh konpius..

“mana satu butang yang kau tertekan?”

“…….”…..

 

Kesimpulannyer…..tertekan ada 2 maksud…

 

  1. menyatakan yang kita sedang mengalami tekanan terhadap sesuatu perkara
  2. anda dgn tidak sengaja menekan sesuatu seperti butang atau buzzer..so, ter-tekan….

 

Adeh….