Dah lama aku tak buat kritikan bernas ntah ape2 secara terbuka.

 

 

Hmmm, aku tak pernah tgk casa impian…kenapa? Ntah..takde masa kot..padahal I do love to watch this kind of home makeover or whatever~~~

 

Di takdirkan..sekali tu aku pun terlayan la casa impian itu….aku rasa ulangan…dgr org sebut2 casa impian so, just wanna try to see Malaysia’s version of home makeover.

 

Episode kali tu pasal nak ubah ruang tamu sorang makcik tu….nak ikutkan criter…konon2 surprise…so makcik tu terpaksa berlakon buat2 terperanjat dgn kejutan itu. Dan memandangkan makcik itu bukan amatur mahupun rookie dalam bidang lakonan, nampak tersgt2 la bodoh aktiviti buat2 terperanjat itu…lebih sengal lagi one of the shoot in from inside of the house…kire makcik tu terkejut biler host rancangan itu datang tp tak terkejut pun dgn cameraman yang dah memang masuk dalam rumah dia..hampeh…

 

Ruang tamu makcik itu ada satu cabinet tv, satu set sofa ngan meja…dinding di cat kaler merah ngan oren…ade carpet jugak…rumah nampak kemas..Cuma sedikit kosong sbb takde furniture lain dan ada ruang2 kosong sket…..

 

tunggu punyer tunggu…host tu tukar cat dinding yang bagi aku dah ok dah yang asal tu dan..dia tukar kaler grey ngan biru gelap…tukar sofa ngan cabinet tv tu…owh..ngan tukar carpet…ada satu meja kenit di tambah tepi sofa… dan satu cabinet tepi untuk letak telipon tu…aaaaa….itu aje???… aku keciwa giler…dah la dia tukar cat jadik kaler gelap..perabot tukar tp posisi letak yang sama!!!!!! Aaa!! What the..? aku tak expect extreme makeover punyer..aku tak harap la rancangan Malaysia bleh buat….(aku tak under estimate ok…tp it’s a matter fact!) tp…takkan la perubahan nyer setaik sehampeh gitu…

 

Aku keciwa..keciwa giler!..dan ternyata..bila makcik tu balik..muka dia biasa je..tak terkejut pun..dia tgk sekali lalu je…pastu host tu exaggerate kata..“lihatlah betapa terkejutnyer  Puan xxx…” ha! Mcm ntah hape2 aje!…kamon la….setakat tukar perabot mahal sket..takyah la buat racangan home makeover gituh…baik tukar kepada.. ‘rancangan tukar perabot!’ ..hahaha…..padahal sofa makcik tu dah elok dah…kalau aku…sure hangin bila tgk rumah aku yg dah lawa dia tukar jadik ntah ape2..

 

Nak makeover rumah..bukan kena kos tinggi2 pun…kalau takut nak renovate ngan tempah cabinet baru ke…hape ke…DIY la beb~~!

 

Aku kasik satu contoh…aku ske betul layan citer Debbie Travis:Face Lift ..makeover rumah jugak…tp hampir smer DIY…and transform perabot yang memang dah ada dalam rumah tu…jadik lebih cun!!!siap tuan rumah ingat beli baru….padahal itu memang kosi rumah dia…. (err bukan mcm rancangan kat mesia yang tukar perabot tu~~) Debbie travis biasernyer akan guna barang2 dalam rumah tu jugak…modified sket..kerat sana…tampal sini…namapun face lift….

 

Aku memang dari dulu suke kerja2 DIY….kepuasan sbb tgk hasik tangan sendirik memang tak terkata!! So, tuan rumah itu boleh rasa best biler tgk hasil rumah yang cun lebih2 lagi..ia adalah hasil tgn sendirik…..Debbie travis itu bisernyer ada masa empat hari aje…dan bile tuan punyer rumah terperanjat pun..dia akan terperanjat betul2…bukan macam makcik yang terpaksa berlakon itu…hahahaha……

 

 

 

 

whatever……