Herk!..yihaa!

Td, macam biaser..ade MMHE’s Toastmaster Club meeting….aku..macam biaser jugak akan jadik one of the appointment holders….i was the table topic master by the way…since aku ngan sarah bajet nak wat theme Halloween and masquerade, aku punyer topic pun spooky2 sket ah konon….

Table topic session mcm impromptu speech session la..aku bagi topic..keluarlah saper2 yang nak cakap…masa setengah jam..sorang leh cakap tak lebih dari 2:30 minit….lawak jugakla…budak2 nie..topik2 aku tu, ade yang kata susah nak impromptu…tp Ole kata bagus la topic macam gituh….aku pun rasa ok sbb dah siap di narrowed down kan macam “what was the scariest ghost movie u’ve ever watched?” and..“If u have to choose one power from the drama series ‘Heroes’..which character will it be?”…or soalan macam faiz masa pervious meeting.. “If u are the prime minister, and there’s an alien attack on the earth..what will be your last speech?” …. ade yang prefer topic general…contoh… “kambing”..ha.. bagilah ape2 speech pasal kambing… haritu aku kena object ‘i.c’!!..terkial2 jugak nak auta pasal i.c….adeh….

Tgh2 session ade sorang budak masuk..kire guest la…mula2 aku terkejut dan terkulat…aku ingat dia sesorang yang aku kenal…muke nak dekat sama …naseb baik aku tak pengsan!!…fuh..naseb baik bukan….aku pun greetla dia..siap suro dia introduce….naseb baik dia tak terkulat2 which, I think dia memang boleh bercakap pun…Cuma kena improve lagi sket la…terkejut aku biler dia kata dia berminat and nak join toastmaster nie….aku rasa terharu pun ader…wakaka….(tetiba berjiwa toastmaster plak…ntah ape2 je…)

Masuk je prepared speech session…speaker smer ngan projek 1, “the ice breaker”…hm..kena bercakap pasal diri sendiri dalam 6 minit…paling lawak arip!! Bila timer(Hanan) tekan loceng..dia siap buat muka terkejut ngan terberhenti bercakap kejap!! Lawak giler…! Takleh blah…syok sgt bercakap sampai tak nak berenti even masa dah habes..adeh….

Toasmaster ni just nak build confidence biler cakap depan org…lagi2 biler kena deal ngan client….aku, setakat nie nak bercakap depan org takdak hal punyer….Cuma nak make sure yg keluar tu bukan rotten English tu yang payah…nak jaga grammar lagi…adeh…kalau ckp ngan mat saleh sure depa gelak2 dalam hati….fuh…anyway..it was the best toastmaster meeting..hahaha…sengal betul budak2 nie…..