Alhamdulillah….

Pagi tadi ada motor mabuk nak langgar keta aku..dia yang tetiba cross jalan nak marah aku yang nak park keta kat situ….pastu buat muka nak marah….damn it..like I care!

Ok….Alhamdulillah….dia tak langgar…cukupla baby comot aku tu calar ada org gesel…..siot betul!!

Next!…

Kepada aku,

Tahniah…..

Hahahahahhahahaha…….(gelak2 seronok dan macam berkuasa!)

Alhamdulillah…..

Hi..hi..hi…hi…I’m sow happy

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Seseorang yang terbiasa dengan meminta-minta, dia akan datang pada hari kiamat tanpa secebis daging pun di wajahnya.”

Riwayat Bukhari dan Muslim

Huraian

1. Islam menuntut umatnya supaya bekerja dan berusaha sehingga bebas daripada belenggu kemiskinan.

2. Kemiskinan boleh menggelincirkan iman kerana seseorang yang lemah imannya akan sanggup menggadaikan aqidahnya dengan melakukan pekerjaan yang terlarang serta menuturkan kata-kata yang menolak kebesaran Allah seperti menafikan keadilan Allah dan sebagainya.

3. Setiap pekerjaan yang dilakukan oleh manusia untuk meneruskan kelangsungan hidup di dunia merupakan ibadat iaitu selagi ia dilakukan dengan niat yang baik dan tidak melanggar hukum-Nya.

4. Rezeki yang berkat adalah rezeki yang dicari dengan titik peluh sendiri, bukan dengan cara menunggu pemberian daripada orang lain seperti meminta sedekah, derma dan sebagainya padahal tubuh badan masih lagi kuat dan sihat. Hal ini amat dilarang keras oleh Islam kerana ia merupakan perbuatan yang memalukan dan menghinakan.