Wusssup!!! Wussup!!!

Pergh…mcm milla plek…ok.ok..aku bukan peminat dia okey…sorry sket….

Cerita raya…seperti yang aku janjikan minggu2 lalu…takle simpan lelama cerita raya ni..karang dah basi tak best….waktu sekarang ni pun aku dah berkira2 kalau masih lagi wajar untuk aku share cerita raya aku..dah 14 syawal dah pun….adeh….giler ketinggalan zaman….’expayed’ kata owng putih! ini pun aku masih dalam keta…kat parking lagi…baru ada chance nak menaip…aku tau~~~korang rindu nak layan aku melalut kan? (<—perasan..perasan…..layankan aje)

Memandangkan segala journal hari raya hanyer tersimpan dalam kepala otak..aku pasti aku tak dpaat nak cerita dgn telus..kerana aku ada masalah short term memory loss…tak hengat….haha….tp aku pasti..aku balik raya lagi 2 hari nak raya..kampung aku tak jauh…batu pahat aje…racing2 dah sampai…kami sekeluarga balik 2 keta…kul 5 ptg dari rumah…satu keta mak,abahg,wan & ajik naik….wan drive…keta lagi satu..ada aku, patli jijah..and edi(kezen aku)….aku drive….

kami dah bajet2 buka dalam perjalanan…sampai first stesen minyak kami pegi beli2 air…konon2 nak buat buka…edi turun pegi beli..patli kasik duit…dia tanyer nak beli ape…aku ckp beli air aje..dekat aje umah atuk..buka berat kat sana aje….edi balik dgn gula2 dan keropok…dia kasik air kat aku…sampai machap dah buka….aku ngan patli yang berlagak nak minum air aje td…buka air jelah….si edi ngan jijah sedap aje makan kopok krup krap krup krap kat belakang…cis..nak mintak segan..budak kecik….edi offer sekali je pulak tu kopok dia!!wakaka…..aku dan patli gelak2 giler memikirkan kepoyo-an masing….hahahaha..ntah ape2 aje..edi ngan jijah tak paham pun pasal ape kami tak berenti gelak….keluar aje highway simpang renggam aku ngan patli terus carik kedai…nampak satu mart kecik kami berenti…edi ngan jijah sekali lagi tak paham..aku ngan patli kuar kedai dgn macam2…kopok..beskot..honey star air…hahahaha…..sengal..”puas hati!” patli buat lawak tepi kedai…hahaha…..bukan makan pun..saje aje buat lawak…adoi….

minyak ok

Lambat jugak kami sampai kampong…car count = 4bijik…head count=16 orang….ramai lagi tak balik ni..aku berkira-kira….kat hall tgh kelihatan kezen2 aku tgh main PS2…tekun betul..aku dtg salam pun mata depa kat tv jugak…ceh…tak kasik duit raya kat korang baru padan muka!..

Malam tu…tak de buat ape sgt…tp dalam pukul 12 malam…12 pagi..actually..aku dah start golek2 kat katil..muksu aku tgh bising2 godeh2 charger dia yang susah nak cabut dari soket tu…

“ape susah sgt nak bukak ni!” kedengaran suara muksu aku bising2…
Pap! Serentak dgn bunyik plug charger tercabut..rumah atuk black out!
“ita!! Ape kau buat” paklong aku bising2..“muksu!!!” suara budak kecik yang tak tido lagi bising2 jugak…ah sudah…black out…
“trip ke?” pakcik aku sorang technician pun bising2…
“la…gelap jeek kat luar..semua rumah blackout…takde karen..” mak andak aku bersuara…
“la….ita…kau punya pasal satu kampung black out!!”

     hingar bingar kedengaran di hall aku…smer salahkan muksu aku…kelakar betul…depa buat muksu aku serba salah….sebab memang betul2 kebetulan…gelak2 aje depa ni..black out pun suka2…aku maintain atas katil..malas nak bizi bodi kat luar….muksu aku pun selamba masuk tidur..tak makan saman pun…hahahaha
setetengah jam aku terkebil2..panas jugak…bangun sahur pagi esoknyer masih lagi dgn isu black out…kul 2 pagi baru lektrik ade balik…smer kenakan muksu aku…paklong siap tak kasik muksu dekat ngan mana2 soket..
“ha..takyah dekat..esok satu batu pahat pulak black out!”
Haha…boring aje muksu aku diperkotak katikkan….hari las puasa tu aku tolong2 mak kat dapur..bukan masak…tolong rewang2…prepare rencah2 nak masak aje…petang tu dah stat anyam ketupat…atuk la yang paling tekun..aku setiap tahun belajar buat….so..speednyer ada sedikit perlahan…1:2..ratio ketupat aku ngan abah…abah siap dua..aku baru siap satu….adeh…
Lepas maghrib terus aku curik iron dulu…gosok baju…umi..kezen aku..nampak je aku bawak lari board iron dia terus chop turn dia…aktiviti malam raya masih macam biasa…malam tu punya head count…37 org…keta..11 bijik…tinggal bebrapa orang tak balik lagi…kezan aku ada yng keje lagi malam raya tu…pas keje baru nak gerak katanye….adik aku bleh plak main terup malam2 raya…yang best pakcik ngan makcik aku join sekali..aku bukan taknak join..depa main race..aku tak reti…lagi pun banyak betul baju nak kena iron….tp depa main kejap aje…2-3 round je mak aku dah bising2 suruh ikut takbir…wakakaka

main dongkey aku reti la..

Akhirnya…esoknye raya!!!! Waaaaaaaaaaaa….sukeeee..suke…..citer2 lain masa raya aku stor mori kemudian lah yea….dah banyak ni…karang tak larat nak baca plek….hehehe….

sebelum angpow kena pau! muksu aku yang kasik rumah atuk black out!

pija yang comel

ngan emak!!

berato…berratooorr!!!

kawaiii…

mereka yang kaya di hari raya

jemput..jemput makan….