Have u heard about any superstition?

Ala..sure pernah punye….

“Aih…jangan potong kuku malam2 nanti ada hantu datang….”

“Jgn tiarap ngan angkat kaki..nanti mak bapak mati cepat..”

200067117-001

“Jgn nyanyi kat dapur nanti dapat laki tua.”

“Jgn makan beralih tempat…nanti kawin ramai…”

Dulu kecik2 aku percaya siot…

Kalau  pegi jalan tu korang person tak nak pegi macam jauh nak balik dekat aje..aku pernah tanyer mak kenapa..mak kata masa nak pegi tu lalang tanya “nak gi mana?” sepanjang perjalan..tu yg jadik lambat..nak balik tu lalang dah tau dah kita dari mana…

“ye ke mak?” aku tanye dgn penuh skema…

“mana ada…org dulu2 cakap gitu….”

Dah besar ni aku terfikir jugak org dulu2 ni boleh tahan creative jugak….tp aku tau..most of these superstition ada mesej tersendiri…most of them created for the purpose of warning…

Cth…

jgn nyanyi kat dapur tu..supaya kita tak leka…karang hangus pulak masakan tu..

Jgn potong kuku malam2…mungkin dulu2 takde lektrik…kang luka pulak kalau salah potong..

Jgn angkat kaki masa tiarap tu…nanti darah jatuh…tak elok untuk peredaran darah…

Hehehe…

Yelah dah besar ni memang susah nak percaya..mau taknye..secara saintifiknyer..ape kena mengena bulu mata jatuh dgn ada org rindu..ada kuasa psikik ke hape org tu..very the tak releven…wakkaka…tp aku layan jugak kengkadang…gedik2 seronok kalau ada bulu mata jatuh..hahaaha

Tp..itu org tua2 kata…dah makin moden ni dah jarang2 juga kita dgr yang mengarut2…

Tp ada lagi org tua2 yang cakap…kita ia2kan saja…bagi aku kita hormatkan dia..bukan nak percaya..layankan aje…pernah sekali tu ada aku meawat org meninggal…aku terdgr ada nenek itu bercakap dgn konfiden..

“kita kena wat tahlil…kalau tak nanti arwahnyer datang balik…”

Hmm…aku tgk org yang dgr tu iakan aje..yelah..takkan nak cakap

“ape nenek cakap merepek ni?mana ada nek..nenek ni mengarut aje..”

Sure kene tempeleng sampai terperosok bawah meja!…org tua2 ni sensitip..kalau terrer leh la cakap elok2…ajar dia…bagi nas or hadith sikit…hehe….

Apepun nanti bila nak ajar anak2 bagitau diaorang betul2…give them a rigid reason behind those superstition..if any la…

“abeh tu apesal kita rasa lambat aje mak kalau bukan lalang tanye?”

“sebab..masa nak pegi tu..kita macam tak sabar nak sampai..tu yang perasaan kita rasa macam lama….”

Dan abah aku bagi alasan yang sgt kelakar…

“td pegi abah bawak slow..nak balik abah bawak laju…hahahhahah”

Hehehe….layan beb layan

Dulu masa belajar aku selalu main, kalau tercakap serentak ngan member…siapa pukul dulu ada org rindu! Terus jadik permainan rasmi..very the entah hape2 aje…karut!hahahahaha

nota kaki: pasal arwah-datang-balik punye kes itu..i’ve heard that…it is partly true..but it is not technically arwah-datang-balik…but it is our Qarin….ade one surah pasal Qarin..aku tak ingat surah ape…and please correct me if i’m wrong…