Aku dapati…apabila menjelang hari jumaat saje blog stas aku menurun secara drasti2…aku musykil…aku syak korang komited dgn hari jumaat yang mulia ni..malas nak buat benda2 lagha perti baca blog aku…

Huuhuhuh..

Apepun is tak beerti aku tak mau letak entri..ini entri hujung minggu…besok lusa punya sekali..kira lump sum kata orang putih…

************************

Ingat lagi dulu masa sekolah menengah..zaman2 semangat syaitonic mula menular..zaman nak jadik nakal menjadik..especially yang kene menetap di asrama….

Aku jalan2 di forum dak sekolah lama aku..tergelak baca topic “hukuman paling celake kat sekolah@ hostel..

Antara yang aku takleh lupa adalah hukuman dari cikgu aziz..(nama glamer budak2 panggil ‘ajis’)cikgu BM a.k.a mentor aku kat sekolah…masa tu perhimpunan mingguan hari Isnin..hari dimana pengetua aku akan cakap tak berhenti..oleh kerana kami berdiri..it was seems like forever! Giler lama…..kami beratur 10-10…berbaris tegak giler..cikgu2 semua duduk atas pentas..aku masa tu berjalan2 ke izwin sebab nak bergosip..izwin satu row ngan aku..konon2 cikgu tak nampak la aku bergerak…

Habis je perhimpunan ajis turun dgn rotan..masa budak berbaris nak keluar..aku, sulriany, haslizah dgn dot kena panggil..naik atas pentas..

“Kenapa kamu berjalan2 masa perhimpunan?”

tanyer ajis dgn nada yang giler saiko..dia pegang rotan of coz la saiko..masa tu form 3..kene jawab sebab sebab yang kukuh…

“saya sakit perut cikgu dan nak mintak izwin minyak kapak”…ok ia satu penipuan….su, has ngan dot  pun menipu jugak….

Hukuman nyer lepas tu kami kena ke bilik HEM..(Hal Ehwal Murid)..cikgu Osman masa tu..(dia dah meninggal…Al-Fatihah)…

Ajis ugut kami..of coa selepas ceramah nak dekat 2 jam…dia ugut suruh pilih hukuman mana kami nak..rotan or berdiri kat pentas setiap kali perhimpunan sambil kadbod besar gantung kat leher dgn tulisan keinsafan besar2 tulis atas kadbod tu…selama sebulan..4 minggu berturut2..

Boleh depa tinggal kan kami sampai rehat kat bilik HEM..suruh pikir..buat keputusan….pikir punye piker..su mastermind masa tu…nak malu ke nak sakit?..sakit kejap aje..malu..sampai bila2 malu..

Ok..rotan..kami buat keputusan…sekali petang tu kami di paska untuk menyaksikan 2 budak lelaki junior kena rotan kat punggung..bdak tu ketap2 bibir sambil air mata berlinangan..siyes..kami berpandangan sesame sendiri…aku..kensel rotan! Tak jadik! Sakit giler rupanyer…siyes memang saiko!

Last kami di kurung terus sampai petang..konfius…kami tak tau nak wat ape…tp dah memang dasar nakal tu nakal jugak…alang kena kurung..kitaorg spotcheck HEM punyer drawer…didisitulah terletaknye barang rampasan dan rekod2 kesalahan pelajar…hahah..kami baca semua..terus tau sipolan ni buat salah ape…hukuman ape…pecah rahsia budak2 ni…aku pun dah tak ingat ape rahsia2nye…tp kami tak canang satu kampong..tak pasal2 org tau kami selongkar drawer HEM..

Menjelang tgh hari..kami diugut dgn hukuman gantung sekolah pula..under kesalahan nombor 8-“membuat huru hara”..membuat huru hara!! Gila ape!! Ape kena mengena  berjalan2 masa perhimpunan dgn membuat huru hara! Sgt tidak wajar!! Aku cuak giler..habisla..kalau mak bapak aku tau sure aku kena bubuh kaw2 punya….kiteorg merayu giler2 punyer macam2 janjikeluar..last2..takde hukuman dikenakan…well technically was kena kurung and saiko satu hari….

Siot aje…dengki betul! Suke agaknyer depani tgk kami muka cuak giler…adhoi ai!!

Very the tak logic!!

Hahaha…disini aku nak kongsi hukuman2 lain yang budak2 sekolah aku pernah kena (aku amek kat forum itu)…ni semua kawan2 aku punye kesalahan! aku sensor nama penghukum dgn yang dihukum yea…hahaha….
1. pendenda:cikgu j
pesalah: sulriany+zai (ni aku tak sensor lah..Hahaha)
kesalahan:kacau syafiq rafiq masa kelas sejarah guna berus lukisan
denda:aku kena diri atas kerusi awal awal tahun pulak tu..sbb sulriany sengeh kat aku dia pun kena naik sekali.. =p
kesan: tak berkesan sangat kot..lagi aku suka ada la..

2. pendenda: cikgu N
pesalah: zai
kesalahan:nak lastik Arab kat depan..tapi kena kat cikgu N
denda:dia tak denda pun..cuma kena bebel je sikit
kesan: aku trauma ngan senyum cikgu N sampai f4.skang tak tau la. Tapi tetap ngeri ngan senyum dia..

3. Pendenda: cikgu A

Pesalah:andrie,aku (jugak) <–zainon lagi

Kesalahan: memekak kat koridor kelas form 4 masa rehat.sebenanye andrie jerit kat aku “bullsh*t mak kau”..aku pun jerit balik “woi..mak mak jangan main la..” lepas tu aku sampai depan bilik sebelah kelas 4 intan cikgu A keluar.dia kata “ni apa terpekik ni”..aku pun jawab “andrie cikgu” (skang pk balik rasa bersalah gak sikit2 kat andrie..ampunnn) cikgu A pun suh aku panggil andrie waktu tu..aku kena bebel je.andrie kena penampar sekali penyepak sekali..

Kesan: sejak tu andrie panggil aku bi**h.eheh~ tapi aku tetap sayang cikgu A..

4. Pendenda: A
pesalah: amir, zaki, danny, etc…(tak ingat saper lagi kena..)
Kesalahan: pegi surau solat subuh, pastu tak susun selipar.
Denda: dikehendaki pegi sekolah dgn tak memakai kasut dan lipat seluar sampai paras lutut
lokasi : surau & kawasan sekolah
kesan : tak meninggalkan kesan kot melainkan semakin menyampah nak ke surau ketika subuh…

5. Pendenda:cikgu M
pesalah:yang aku ingat hampir keseluruhan budak lelaki kelas aku(3delima 1998) & bebudak lelaki lain(tak ingat daaa)
kesalahantak tuck in baju masa kat bengkel kemahiran hidup siapkan projek pmr..(ntah maher mana ntah yang repot
dendakena lempang jenis lempang ade hikmat punye dgn cikgu M..perghhh…dahlaaa tangan goal keeper..sekali kena pelempang bole jadi bengong tu..(mcm nak tercabut gigi besi aku)
lokasi: kat tgh2 bwh blok aspura(masa tu tgh ro-call)
kesan: ade dendamla skit dgn M punye tangan tu..bapak aku pun tak pernah lempang aku kuat2 cmtu..ishhh gile aaa..sampai melayang badan aku…

6. Pendenda: tabaruk.. (badan pelajar yang alim2)
Pesalah: elle ngan terk ngan beberape dak junior
kesalahan: x gi surau semayang subuh
denda: bace yasin and al matsurat & semayang subuh depan dewan makan
lokasi : depan dewan makan
kesan : hati semakin terbuke nak gi surau awal..

7. Pendenda cikgu o
kena denda budak2 dorm iswara tingkatan
kesalahan ada taik tak flush kat toilet iswara
denda kena masuk dalam toilet ramai2 selagi muat, kemudian di
kehendaki menarik nafas sepanjangnya.
Kesan tak der bau pun taik tu, sebab dah lama kot….tapi cam
celaker gak rasanyer…

8. Pendenda : cikgu A
mangsa : jalut j
kesalahan (nath la salah ke tak) : masuk nak amik seterika dalam bilik warden pakai kasut.
Kedudukan seterika : dekat je ngan pintu masuk bilik warden
situasi : kaki aku masuk sebelah je sebab seterika tu dekat
denda : kene pelempang satu dan dan je sambil seterika kat tgn
kesan : aku bawak seterika sendiri

9. Pendenda :cikgu I..
pesalah : ija,hajariah,sutak..bdk 5 intan yg x buat lthn math
kesalahan siapkan lthn math
denda : cium tiang bendera smbil mnjerit i luv u
lokasi : tiang bendera kat dtrn kejat
kesan : lagi mls nak buat lthn math..aku mmg la azalinye x minat math..jd btmbh2 x minat.

10. Pendenda :A
pesalah : ija,sulriany,midah n..sape2 yg g prep ari jumaat pki baju riadah
kesalahan : pakai baju riadah mase prep ptg ari jumaat
denda : kawad tgh2 panas kat dtrn kejat
kesan :…peduli ape aku..jnji aku dah bsuh baju skola n dah sidai kat ampaian

(ok yang ini aku pun terlibat sekali!! hahahahha)

11. Tukang Denda:M dan A
Lokasi:bilik komputer,bilik study kt hostel ngan bilik warden
Kesalahan:ceroboh bilik komputer
Mangsa:repsol,mail,burn,helmi ismail ngan sapa ntah lg 2 org….digelar power rangers lepas kejadian…
Hukuman: kena lempang berapa kali ntah sorang pastu kena kejut satu ASPURA pastu kena ceramah pagi2 buta pastu suh jentik hidung sampai kuar bunyik pastu kena masuk bilik warden…..dlm bilik warden aimin sedapkan hati suh budak2 nih masak maggi ngan layan movie….baik plak hati dia….
Kesan: aku amik IT sebab x nak ceroboh bilik komputer lagi.Tp aku still dendam gak kt diorang padahal salah aku sendirik…

12. Tukang Denda: A
Lokasi:Kelas 3 Nilam
Kesalahan:conteng papan hitam sempena birthday andrie ngan gochit dengan perkataan yg x sepatut nya seperti ‘tut’,’tut’ lagi dan lagi dan lagi….
Mangsa:birthday boy ngan semua yg conteng kt papan hitam…(suppose aku masuk skali tp seb baik masa tuh aku antar komputer gi bilik komputer…terlepas daa…)
Hukuman:Kena lempang berjamaah…
Kesan:setiap kali setiap subjek klu suh tulis kt depan hampas budak2 nih nk tulis….cam fobia plak…

wiii

hahahhaa..

kesimpulannyer budak sekolah aku nakal…dan cikgu2 aku kreative dlm memberi hukuman…

nak ikutkan kesalahan kami takla teruk sgt…takde lah menyababkan kematian…tp dia punyer hukuman memang takleh blah!

hehehe..siyes aku takkan lupe kenangan kat sekolah..

kawan2 aku pun ramai dah jadik and nak jadik cikgu…kita tgk macamana depa rule the school..adakan mereka akan membalas dendam dgn hukuman yang lebih creative? or..mereka akan jadik giler mesra dgn pelajar kerana tak mahu episode lama berulang….

heheheheh…

mana ada budak tak nakal ye…budak2 nakal yang disebut kat atas dah jadik ‘orang’ dah pun sekarang….dah jadik mak bapak orang pun ade…..mungkin kalau cikgu dulu tak hukum…kita mungkin tak seberjaya sekarang..(ayat giler seriyes..macam nak nanges dgn rasa penuh insaf!)

ok…itu saje..panjang giler…layankan aje…

nota kaki: kalau buat buku pasal ‘hukuman kreatif di sekolah’ leh jadik kaya nie..