malam yang sama dgn…chasm of death..

janji ngan su nak makan el migoos…jusco terbrau…aku dtg sedikit lambat..kali ini sedikit itu adalah lebih baik dari banyak…lambat yang banyak…hehe

dalam perjalanan kaki menuju ke el mi goos…aku ditegur seorang makcik yang duduk2 disitu….

“dik….” perlahan makcik itu memanggil….aku menoleh…dia bersama dua org anaknyer…aku tak kenal…aku buat muka konfius..

dia melambai2kan tgnnyer tanda mau aku datang dekat padanyer… entah kenapa aku bersangka burok secara otometik?! kenapa bersangka burok?? sbb aku takot dia pukau aku..amek kredit card aku shopping satu jasko~~~

tp aku datang juga..aku selawat2..baca2 doa sket…hehe..you know..just in case…

“ye?…”

“boleh tolong belikan makcik air tak?”

ha?? aku konfius kejap dgn ape yang aku dgr..anak perempuan yang kecik tgh makan roti carik2 atas riba dia…anak lelaki dia yang besar sikit tgk muka aku…dia tak hulurkan duit pula ntuk suroh aku beli air….

“ape cik?” aku tanyer lagi seakan2 tak percaya dia suro belikan air…hmmm

“belikan makcik air..boleh tak?….”

“owh…kejap ye…” aku berlalu pergi masih tak percaya….aku terus menuju kearah su yang buat muka konfius tunggu aku depan el migoos tu..

“kenapa? siapa tu?” su tanyer…kire dia nampak la situasi aku singgah kat makcik tu td….

“makcik tu suro belikan air….kau raser perluke aku percaya?…dia tak pukau aku kan?”

“cuba kau tanyer dia park keta dia kat mana?”

berderai jugak aku gelak…tp aku paham maksud su…su curiga..aku pun….aku tak kesah bab belikan air tu..aku still takot kena pukau…yelah..abah pernah kena dulu…senang2 je abah hulur seratus kat org tu…

tp aku belikan jugak..air mineral..dgn roti keju…beli kat bread talk…

“gua rasa dia park honda city dia kat bawah tet..hahahah…”

“hahaha…ish jgnlah…yang penting dia tak pukau aku…dia memang org susah la…dia pakai comot2 anak dia makan roti carik2 atas riba dia…dan..depa mcm busuk2 sket…”aku explain dgn konfidennye! hehehe

bila aku nak balik ke makcik tu semula…makcik tu dah mula nak bergerak….

eh makcik..tunggu2…aku lum bagi lagi air dia mintak ni..

“tet..mcmana kalau dia pukau lepas kau bagi air ni…” su masih lagi dgn curiga dia tu….

dalam masa yang sama..ramai lagi makcik2 yang macam makcik tu jugak menghampiri…semua muka mcm susah2..dan baju2 lusuh…ada ysng sorang…ada yang dgn anak2…ramai juga yang pegang beg plastik bread talk…aku hulur roti dan air mineral kat makcik tu…

“terimakasih nak….terimakasih…”

“sama2…..”aku senyum sedikit…

mereka berlalu pergi….

“aku tak rasa depa naik keta….” aku pandang su….

“diorang naik van…”

beggar

nota kaki: selain daripada buang2 duit kat jusco..kita juga boleh bersedekah…hoyeah~~!