another hari2 puasa…sorila kalau aku lemau2 aje entrinyer…

layankan aje…

“eh kau bile nak kawen?” tegur foreman aku..kawan abah…masa tgh ronda2 workshop

“ntah..”aku jawab dgn muka seposen

“kau…kalau ade org tackle tu..kau belasah je…layan je.”

“hoh?” aku angkat kening…muka jadik dua posen sekarang…“mana ada org tackle..” aku kembali bermuka seposen…

“ade..budak warehouse tu…nak kenal…nak kenal dia kata..”

“owh yea?…heheheheehe” gelak2 sedikit..muka dah jadik lima posen sekejap…untuk tidak membiarkan muka aku terus jadik seringgit aku terus kutip sampah buang kat scrap box yang sedikit jauh dari workshop…

sambil jalan buang sampah…aku recap2..budak warehouse? yang mana satu? ramai tu…sorang pun aku tak kenal…aku gelak2 dalam hati…mesti kurang kacak orgnyer…kalau kacak sure aku ingat…lawak2….aku gelak2 lagi lama jugak buang sampah…biar conversation td mati disitu…wachaa!

ape kene mengena dgn tajuk QC check itu?

1. QC check: Cool

sebenarnyer aku nak cerita pasal budak QC kat sini…mereka selalu menjadi perhatian aku…compared dgn PMT…aku lagi suke QC..aku rasa mereka cool….mereka cool sbb jalan2 site bawak gadjet…penuh poket mcm2 pen…mcm2 measuring gauge…lagi cool kalau dia UT-man…jalan bawak probe segala…waaargh drool2 aku tgk…lagi kool bila depa bawak keluar alat2 tu..buat QC check! terus aku rasa nak curik probe depa satu…hahahaha…

PMT tak kool sgt kat site…bawak drawing…bawak pen sikit2….planner lagi boring..bawak camera..amek2 gambar…

2. QC check: hampeh

tp imej QC telah dicemar oleh satu team QC yg masuk opis lama aku tuari…slekay…makan sepah2…pastu tanpa segan silu kenduri makanan kami kat pantry…kecewa…hampeh…terus aku terjadik kurang suka kat QC….

3. QC check: farid kamil

masuk team baru ni..so far QC project aku mcm okay…owh yeah..ada sorang tu muka macam farid kamil!!! siyes! sebijik…tak caya panggil farid kamil diri sebelah…aku kata adik dia,sure org percaya…maka aku tak lepaskan peluang dgn sesi senyum-menyenyum* (adeke perkataan ni?) kat site…waaah! menggeletis sekali!! tak leh blah!!mana pegi prinsip muka bengis aku?? ilang kejap! wahahahahaha…lawak2….

4. QC check: whattt?

ada sorang jiran lama aku keje sini jugak…dulu kecik duduk satu jalan.. kat taman lama aku….tp aku tak pernah main lumba lari or pondok2 ngan dia…dia tak geng ngan aku…dia geng budak besar2 sikit masa tu…main bola…main gitar…

dia QC project lama aku…hmm…tp dia tak pernah buat muka mcm kenal aku…sombong!!…masa first time jumpe kat site dulu..aku excited nak tegur..konon2 jiran lama…dia lalu buat tak tau! siot…

aku dapat tahu dia selalu ikut ceramah kat surau…abah kata selalu nampak dia…waaanhhhh~~ sejuk perut aku dgr..eh..maksud aku perut mak dia…wakakaka…terus markah dia sebagai seorang jejaka menjadik banyak dimata aku…

nota QC: ape kes UTman itu kool? sbb depa keje  jalan2 bawak probe…gosok2 besi sikit…bulan masuk 6 ribu…kalau client mantop…10-12 ribu itu jadik biase2 saje…chet!

nota warehouse: ape kes???