Engine control room…2145 hrs….Tanker LCC 65,000 DWT

Suasana di engine control room masih kelihatan biasa…kapal masih lagi di tepi quay…ready to load out…cold ship condition….no engines are running….

“ready to start the air compressor..” ship’s Master a.k.a Captain Oley announced from the bridge…

“charging up!” Sarah, chief engineer reporting dari engine control room…the rest of the team get ready for further the engine startup…

Kapal tanker kami masih lagi charged from the shore supply, kapal masuk dock untuk major repair…

“Zarin, please report the stats” Sarah call second engineer, Zarin kat engine room..

“port mode arrangement checked, piping all lined up, priming pump running on auto, governor oil level checked” Zarin memberi summary report dari Engine room, bersam zarin ada sorang lagi engineer hafiz…

“air compressor bottle 10 bar” First engineer, Ipin, reporting on the air compressor…kena tunggu 20 bar baru boleh start diesel generator….Ipin jaga diesel propulsion plant…kami bersama dgn chief enginner kami..sarah..dalam engine control room.

Aku tekun observing  the ship electrical power plant….

“19 bar…ready to run diesel engine….”

“roger that” ..aku jawab ringkas….jari telah bersedia di panel diesel generator satu…

“20 bar DG1 on!” Sarah menberi arahan….segera aku on generator…..

Sekarang kena tunggu voltage ngan frequency naik….baru leh off shore supply…then satu lagi generator kena on…pastu kena synchronize kan 2-2 diesel generator..

Once both generator charge up..Ipin dah siap sedia untuk mula hidupkan semua  propulsion plant such as boiler, steam plant segala…pastu dah stable….leh start air conditioning and refrigenrator….

Alarm systems closely monitored…once smer stable….baru boleh gerakan main engine….

Few hours taken just nak start main engine…berpeluh2….

*****************

Cerita atas kapal diatas telah di exaggerate secara melampau…bukan… kisah terlampau diatas kapal….tp kisah dimelampaukan….

hakikatnyer….ini version sebenar…..

Engine control room SIMULATOR, 1030 hrs, Tanker LCC 65,000 DWT

“wah!!! Ada head phone!! Pakai! Pakai!” aku jerit2 riang…belum sempat aku pakai Zarin dah datang amek pakai pastu diri depan main engine controller panel, pegang handle

“amek gambar aku” Zarin bari arahan…

“poyo!” tp aku amek jugak gambar dia….

Kali ni bukan nak idupkan engine…kami masuk simulator nak kasik berenti kapal yang tgh jalan, kapal nak berenti masuk dock…

“Lydia! Amek gambar I” Oley pulak bagi aku arahan…tak sempat2 masing2..poyo betul!wahaha

“ turbo charger jalan, DG2 jalan…jap lagi nak tutup salah satu…” so far Ipin je yang mcm seriyus..

“sarah! Amek gambar aku!” aku pulak nak berangan sebelah switchboard..

-toot-toot-toot-toot-

Alarm menjerit2 dari engine room simulator…hapiz nganga2 konpius..sarah lari2 pergi engine room….aku?..alarm dah bunyik baru ak nak terhegeh2…

“kenapa.kenapa.kenapa?” aku tanye ipin..konon2 cemas….

“ntah”

Telefon bunyik..aku tak perasan sampai lah sarah lari2 angkat…

“yes…yes…yes..” wuu..sarah jawab2 serius…..bridge telefon lah konon..

“ oi  oi…on maneuvering program!”

“ha? ha?” tini blur2…dia yang duduk dekat main engine control panel…alarm bunyik lagi…kuat giler…patutla ada standby head phone…

Sarah lari2 tukar maneuvering program..kelam kabut…aku nganga2 lagi…

“oi…kau jaga main engine…” ipin bagi aku arahan…

“Ok..ok…”

-toot-toot-toot-toot-

Kali ni bolier punyer alarm lak nyala2! Oley test2 kasik shut down and switch on ape2 yang patut…alarm senyap…

“waaa…oley..you buat ape?”

“ntah?! Ahahha”

kringggg!!! Talipon bunyik lagi….sarah kat engine room…aku paling dekat ngan tepon..aku la yang kena angkat..

“we are now following the maneuvering program … ship ahead to 20…”suara captain from bridge

“ok..ok..” aku jawab gagap…

“tini! Ahead 20!” hahahaha…aku merasai keseronokkan memberi arahan….segalanye seronok sebelum aku kena marah ngan captain sebba org suruh astern pun aku bantai kasik ahead…nasib baik simulator kalau tak kapal aku eksiden langgar port…ahhahahahahaha….

sarah lari2 ke control room pulak…alarm bunyk lagi….ntah ape Zarin ngan hapiz buat kat engine room tu…

“Zarin….check sewage system kau!” sarah call dari control room….

“ha?” Zarin konpius…

“tu…tmpat taik tu…pump 1..tgk pump 1….”

“Hahahahhaa…” aku gelak guling2 luper part kene marah td hahaha…

*******

Kesimpulannyer..satu hari belajar bawak kapal…memang tak boleh blah…seb baik simulator..kalau tak huru hara….hahhaha….

hakikatnyer tak kool langsung kami handle kapal….main belasah aje…seb baik kapal tak black out!

DSC04597

nota kapal: hek eleh…poyo…..