woki-toki adalah alat komunikasi yang sgt penting kat site….

“azman masuk azman” bzzt

“masuk-masuk” bzzztzzttt

“kita nak pakai stagging la kat turret head man…” bzzzttt

“ok..ok…”bzzztttztt

ia…..sgt berguna….nak mintak stagging..nak pakai crane..nak pinjam treller, guna forklift…update status…..emergency…

secara normal kita akan kata “<nama org> masuk <nama org>”

dan untuk membalas sebut je ‘masuk’ sekali or dua kali…

woki-toki ada beberapa channel…lain department lain channel….kalau bukak channel engineering…smer org kat engineering leh dgr suara kita..

kalau bukak channel marine…dgr suara budak2 kapal roger2 sesama depa….

aku tak pernah guna woki-toki tu…haritu…tetiba encik azman hulur woki-toki itu kat masa kat atas SAS (swivel access structure)…mcm biasalah..aku kelam kabut…

“hoh?” aku terkejut

“pakya panggil..” cik azman hulur wokitoki

aku pun amek dgn konfiden..cik azman tunjuk kebawah…aku jengah ke bawah..nampak pakya stanby ngan wokitoki dia….

“ha..bunga…ni cable ladder ni …….”bzzzttt…bzzztt aku tak dgr sgt ape pakya cakap

“ape?…pakya? hello pakya!”

………………………………….

.

.

“pergh..td ade satu suara awek la cakap kat woki-toki…tak pernah2 ada awek ckp kat woki-toki channel engineering ni” Azwan bukak cerita kat opis petang tu…

“tp suara kelam kabut….’pakya HELLO pakya’….”

HELLO?!!??!?!?!?

maka satu petang tu aku kena kutuk saja….

“lepas ni kita jangan guna masuk2..ok..kita guna Hello!” bob menganjing aku..

siot..